Web Analytics Made Easy - Statcounter

غلامرضا خارکوهی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: از عهد باستان سبزه یکی از مولفه‌های ضروری جشن نوروز و  یکی از عناصر اصلی این مناسک بوده و است حتی در قدیم برخی از خانواده‌ها روز آخر اسفند دسته‌ای از گندم سبز شده را از مزرعه گندمزار با خاک و ریشه می‌کندند و با مُشتی گِل بر سردر اتاق مهمانی خود می‌چسباندند تا هم مایه نشاط و برکت باشد و هم نویدبخش  زندگی در سایه بهار در سال جدید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: هر سال در اواخر اسفند هر خانوار ایرانی حدود نیم کیلو تا یک کیلو گندم در یک یا چند ظرف به عنوان سبزه می‌ریزند و مرتب به آن آب می‌دهند تا سبز شود و هنگام تحویل سال کنار سفره هفت سین قرار دهند، علاوه بر این عده زیادی از کسبه نیز مقدار زیادی گندم را در ظرف‌هایی با ابعاد مختلف می‌ریزند تا در بازار بفروشند که البته مقداری از آنها به خاطر عدم خرید، دور ریخته می شود.

خارکوهی افزود: وجود سبزه در سفره هفت سین بسیار ارزشمند است اما ضرورت ندارد که حتما سبزه گندم باشد و چند ظرف یا ظرف بزرگی به اندازه بشقاب یا سینی لازم نیست، ریختن سبزه در ظرف کوچکی به اندازه یک نعلبیکی کفایت می‌کند و اسراف هم نمی‌شود.

وی افزود: باتوجه به جمعیت زیاد ایران، متاسفانه ما شاهد هستیم که هرسال به مناسبت عید نوروز، ایرانی‌ها حدود ۱۵ میلیون کیلوگرم گندم را سبزه می‌ریزند و در روز ۱۳ فروردین، سیزده بدر، دور می‌اندازند. چون نگهداری آن را شگون نمی‌دانند.

 

این تاریخ‌نگار با اشاره به سابقه تاریخی سبزه ریختن ایرانی‌ها در ایام نوروز گفت: سبزه ریختن در ایران از عهد باستان تاکنون مرسوم بوده ولی الزاما سبزه گندم نبوده چون در گذشته از جمله دوره هخامنشیان گندم غذایی لوکس ویژه اعیان و اشراف و درباریان محسوب می‌شد و غالب مردم از نان جو و ذرت و ارزن استفاده می‌کردند، اما به مرور که اقتصاد کشاورزی رونق گرفت و کشت گندم توسعه یافت این محصول جایگزین سبزه‌های دیگر در سفره هفت سین شد.

خارکوهی گفت: ۱۵ میلیون کیلو گندمی که هر سال روز ۱۳ بدر دور می‌ریزیم معادل بیش از ۳۰ میلیون قرص نان است که قوت لایموت و غذای اصلی مردم است این در حالی است که حتی برخی از فقرا توان خرید روزانه دو قرص نان را ندارند و با کمک خَیّرین و نهادهای خیریه زندگی می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: باتوجه به خشکسالی سال‌های اخیر و هزینه زیاد تولید و نگهداری گندم، ما باید «نه به سبزه گندم» بگوییم و سبزه‌های دیگر را در سفره عید نوروز جایگزین آن کنیم مثل سبزه دانه ارزن، نارنج، پرتقال، یونجه، کُل دُنبه، جارو، گوجه، فلفل، و حتی سبزه دانه‌های علفی را جایگزین گندم کنیم، یا می‌توانیم مقداری از دانه میوه‌جات و سیفی‌جات مثل دانه آلو، آلبالو، هندوانه، لیمو، خربزه که در منزل مصرف می‌کنیم را مقداری نگهداریم و در اواخر اسفند به عنوان سبزه بریزیم و کنار سفره هفت سین قرار دهیم این کار هم سفره ما را زیباتر می‌کند و هم به اقتصاد کشور و معیشت مردم زیان نمی‌رساند.

این تاریخ‌نگار افزود: این پیشنهاد نیاز به فرهنگ‌سازی دارد و رسانه‌های مختلف کاغذی و مجازی و صوتی- تصویری مخصوصا صدا و سیما در این زمینه نقش مهمی می‌توانند ایفا کنند، روحانیون و ائمه جمعه نیز ضرورت این مهم را در مساجد برای مردم تشریح کنند که «همه باهم نه به سبزه گندم» بگویند.

انتهای پیام/۲۳۰۷/

منبع: فارس

کلیدواژه: این تاریخ نگار تاریخ نگار سفره هفت سین سبزه گندم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۹۴۸۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید ۱۰۰ هزار تن دانه‌های روغنی در اردبیل

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل از تولید ۱۰۰ هزار تن انواع دانه‌های روغنی در مزارع مستعد استان اردبیل خبر داد. - اخبار استانها -

نوبخت اژدری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل، اظهار داشت: تولید انواع دانه‌های روغنی به ویژه کلزا در مزارع شمال استان 1.5 برابر بیشتر از سال گذشته بوده و در کنار عمل‌‌آوری کنجد، سویا و آفتابگردان، کشت دانه‌های روغنی نیز در سال‌های اخیر با حمایت دولت رونق بیشتری به خود گرفته است.

وی تصریح کرد: در شمال استان اردبیل به ویژه شهرستان‌های پارس‌آباد و بیله‌سوار کشت محصول با ارزش کلزا توسعه و رونقی مضاعف پیدا کرده و انتظار می‌رود در کنار کشت و صنعت، در اراضی بخش غیردولتی کشت این محصول با ارزش را با قیمت مصوب و خرید تضمینی شاهد باشیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت: قیمت تعیین شده برای این محصول 35 هزار تومان بوده و با توجه به 2 برابر بودن این نرخ نسبت به تولید گندم، رغبت بیشتر کشاورزان را به تولید محصولات دانه‌های روغنی و تأمین نیاز بازار داخل در این حوزه شاهد هستیم.

اژدری افزود: یک‌ هزار و 800 هکتار از مجموعه بنگاه اقتصادی کشت و صنعت مغان به کشت کلزا اختصاص یافته که پیش‌بینی می‌شود از هر هکتار 3.5 تا چهار تن محصول برداشت شود.

وی ارزش تولید دانه‌های روغنی و کلزا را در بی‌نیاز کردن کشور به واردات مواد اولیه روغن یادآور شد و خاطرنشان کرد: آنچه که در شمال استان ضروری به نظر می‌رسد، احداث و توسعه صنایع فرآوری مربوط به تولید محصولات دانه‌های روغنی به ویژه روغن‌کشی است تا فرصت اشتغال و ارزش افزوده بیشتری را در منطقه شاهد باشیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: تلاش ما بر این است تا از خام فروشی محصولات در برنامه هفتم توسعه جلوگیری شود که در این راستا انتظار می‌رود سرمایه‌گذاران با حمایت همه‌جانبه از سوی مسئولان شهرستان‌های مختلف در راستای راه‌اندازی مجموعه‌های فرآوری و صنایع تبدیلی قدم پیش بگذارند.

اژدری بیان کرد: 100 هزار تن انواع دانه‌های روغنی در طول سال در استان اردبیل تولید می‌شود که 30 هزار تن آن متعلق به شهرستان پارس‌آباد است و عملیات کشت و زرع در این منطقه در سال‌های اخیر رشد چشمگیری را نشان می‌دهد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بارندگی در خوزستان از ۱۱۰ میلی‌متر گذشت/ کدام شهر رکورددار شد؟
  • دزفول رکوردار بیشترین میزان بارندگی در خوزستان
  • سفره یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری
  • (ویدیو) غذای خیابانی در پاکستان؛ پخت و سرو ۵۰۰ کیلو آب نخود با مرغ و تخم مرغ
  • مهدی آشنا برگزیده جشنواره عکس نوروز تاجیکستان شد
  • حمله تند روزنامه نزدیک به قالیباف به مهدی نصیری /بعد عمری رادیکالیسم به کسانی رسیده که نان فحش دادن به آنها را سر سفره خود برده بود
  • برای فروش سفره یکبار مصرف چه باید کرد
  • سطح زیرکشت کلزا در آذربایجان‌غربی ۲ برابر شد/پیش‌بینی برداشت حدود ۱۲ هزار تنی
  • ۶ هزار هکتار از اراضی لرستان زیر کشت دانه‌های روغنی رفت
  • تولید ۱۰۰ هزار تن دانه‌های روغنی در اردبیل